Al(l)varligt talat – hur tänker du?
– En intervju med spelmakaren och konstnären Anita Tingskull
Anita Tingskull har skapat Ölandsspelet. Under de perioder då Öland inte är fullt av besökare har Anita samlat idéer till spelet. Spelet passar både till lagspel och med bara två spelare. Här berättar hon hur hon skapat det.
Hur kom du egentligen på idén med Ölandsspelet?
– Jag har under många år samlat på öländska dialektord – kanske för att jag vistats här hela mitt liv. Först varje sommar, numer permanent. Jag har nog alltid haft en viss förkärlek till ”de gamla gubbarna och gummorna” här på ön. Vi hämtade sommarkatten (som vi alltid lämnade tillbaka i augusti) hos en bonde. Vi köpte potatis hos en annan bonde och fisk av fiskaren. Och så färska hallon av Kajsa. Människorna och miljöerna satte spår i mig, fascinerade mig.
Allt började med en bunt enkla frågekort. Ett öländskt ord på varje kort som jag plågade mina vänner med. Inflyttade, halvårsbor och rediga ölänningar. Ölänningarna var överlägsna. På det. Dialektorden fick så småningom ett sammanhang och tankarna spann vidare…
Hur har du jobbat fram spelplanen?
– Jag hade en ölandskarta jag hade börjat teckna upp. En hel del skulle dock behöva tilläggas, och tid – det har jag gott om under vinterhalvåret.
Hur kom du på alla frågor?
– Först skrev jag frågor ur huvudet, och försökte kategorisera dem på något vis. Kvarnfrågor och dialektfrågorna var givna från början. Just kvarnarna fick två funktioner. Förutom att förekomma i kvarnfrågor agerar de 1800-talets tullkvarnar, som träder fram senare i spelet. Och oj, vad jag slukade böcker! Folktro, mat och seder från hela ön. Borgar, gravrösen, växter, insekter, ja, du vet!
Somliga tycker det är kluriga frågor…
– Min vänkrets består av många olika individer; en är stenarbetare, en annan är ornitolog eller biolog, en är lärare och aktiv inom hembygden, en annan är historiker eller bara allmänt kunnig om Öland. Somliga av dessa är också födda ölänningar, vilket komplicerar det hela, på gott eller ont.
Turister då? Har du tänkt på dem?
– Dialektfrågorna kan vara lite snöpliga – alltså, vet du, så kan du svaret. Och kvarnfrågorna är ibland kniviga. Fast varför inte låta Ölands väderkvarnar ”trycka stubben i marken” och be om uppmärksamhet. Det är tid för det. Jag har också medvetet undvikit alla frågor av dagsländetyp.
Det känns som Ölandsspelet är ganska avancerat?
– Det är ett snällt spel. Regler som följer spelet kan man justera. Som till exempel; Hur lång betänketid? Hur många ledtrådar? Antal gissningar? Spellaget bestämmer tillsammans.
Det bästa och det sämsta med spelet?
– Att det är härproducerat. Jag finns alltid här och går att kontakta på alla sätt. Synpunkter tar jag gärna emot, för att kunna justera detaljer till nästa upplaga. Visst, mycket handkraft ligger bakom spelet – men jag har valt att ha det så.
Det negativa kommer från de som anser sig inte ha råd. Fast vill man ha ett ölandsspel massproducerat i Kina? Nej, Ölandsspelet måste vara nära kopplat till ämnet det handlar om. Så ser jag det.
Vad skulle du säga att det är för spel?
– I grunden ett kunskapsspel på bräda. Frågor presenteras under hela spelet. Varv två har får du lov att förvärva en tullkvarn och börja hämta in tullavgift. Dråpliga chanssituationer dyker också upp här och var. Det är ett ”saktfärdigt långspel” som du kan avsluta precis när du vill – genom att summera alla poäng.
Kan alla åldrar spela spelet?
– Min rekommendation är 16 år. Fast en av de roligaste gångerna vi spelade var släkten i alla åldrar samlad. Fördelade på fem lag. Vilka diskussioner vi hade! Alla kan alltid tillföra något. Lagspel är precis lika roligt som att spela på tu man hand.
Text: Boyd Sundblom
Foto: Sven Larsson