När jag håller min första akvarellkurs i Södvik på norra Öland inser jag att jag bor och verkar mitt i idyllen, mitt i motiven. Vi befinner oss aldrig heller längre bort än ett par kilometer från havet. Både längs Ölands östra och västra kust finns fantastiska vyer att utforska med färg och pensel.
Läs och se bilder från min tredagars akvarellkurs här!
Onsdag 14 maj 2014 12.00-16.00
Första kursdagen är planerad till en halvdag. Vädret är strålande.
Vi startar efter lunch och bekantar oss först med kursens basstation – min ateljé. Vi bär in färger, penslar och annat material som kan komma till användning de närmaste dagarna. Därefter visar jag runt i min lilla pittoreska trädgård, vår närmiljö för olika studier under kursen.
Över en kopp kaffe skummar vi igenom upplägget för kursen. Mesta delen består av praktiska övningar. Enkla basövningar som varvas med studier i närmiljön och i verkliga vyer ute på fältet. De enkla övningarna är tänkta att ta till sig och använda ute i friluftsmåleriet.
De första övningarna idag är riktigt enkla, just för att komma igång med penseln. Vi bekantar oss med penseldrag och pigment på torrt, halvtorrt och vått papper.
Vi provar att maska med tejp. Riva och klippa bitar av tejp och av dessa komponera en bild. Vi målar ett första lager färg.
Klockan är tre och det är dags att checka in på Gamla Gästgivargården i Södvik. Jag åker med i bilen bort, och promenerar sedan tillbaka – en skön promenad på cirka trefyra minuter.
En stund därefter fortsätter vi uppvärmningen. Färgen på den maskade målningen har precis hunnit torka till för nästa experiment. Vi plockar bort hälften av maskeringen och målar ett par lager till.
Medan färgen torkar gör vi en ny övning och provar olika effekter i pigmentet med hjälp av salt och gladpack.
Dessa studier får ligga och torka över natten.
Torsdag 15 maj 2014 kl 8.00-16.00
Klart vi börjar med att borsta bort saltet. Full effekt har uppnåtts med vanligt bordssalt. Gladpacken rivs loss, och se där, även här har hänt grejer!
Morgonen är sval, men inte ett moln på himlen! Vi värmer upp i min ateljé, till solen kommer om knuten. Först ut idag är linjer. Hela kontra brutna, vi provar.
Att förenkla och stilisera är nästa punkt. Att ur ett motiv plocka bort bit för bit utan att bilden egentligen försvinner. Funderar på vad skillnaden är i upplevelse? Overdoism kontra alltför stramt?
Efter morgonfika känns luften angenäm och vi förlägger vidare studier ute i trädgården. Ett eget valt äppleträd får bli objekt för studien ”Form eller mellanrum?” Vi börjar med mellanrummen.
Ur övningen kommer spontan lust att även måla formen, och vi gör så.
Vi övergår till olika sätt att måla himmel, som en föraning om att himmel i stort sett alltid förekommer i öländskt måleri. Vi provar gryning respektive skymning och vi provar molnteknik.
En snabb genomgång av droppens horisont följer därefter.
Innan vi far till Sandviks Fisk & Hamnkök för lunch hinner vi också prova på stänkteknik och extragrova penslar, men går inte ytterligare in på det denna gång.
Eftermiddagen förlägger vi på fältet. Vi väljer ”Väderkvarn & bikupor” ur min lista av föreslagna motiv. Motivet finns endast ett stenkast från min ateljé. Vi jobbar oss på detta sätt sakta utåt från baslägret. Bikupor rationaliseras tyvärr bort direkt. Fokus blir kvarnen, som bör behålla sin funktion – åtminstone till synes.
Fredag 16 maj 2014 8.00-16.00
Tredje kursdagen – fortfarande intet moln på majhimlen. Vi värmer upp i ateljén till solen rundar husknuten. Spontant blir det en vidare studie av form och mellanrum. Kanstanjeträdet utanför fönstret blir motivet för den praktiska övningen.
Det visar sig bli en mellanrumsövning – ändå med stort fokus på form. Med sin paraplyform är kastanjeblad är alltför typiska att fuska bort. Det visar sig kräva noggrann studie.
Efter förmiddagsfika beger vi oss ut på fältet. Med cykelkorgar mer än fyllda traskar vi iväg åt motsatt håll från gårdagen. Där hittar vi motivet ”Toms portvalv” längs bygatan i Södvik.
Portvalvet är tacksamt, då motivet är begränsat av naturliga skäl. Resultatet blir härligt nog väldigt olika, trots att vi sitter endast ett par meter från varann.
Vi far till Sandviks Fisk & Hamnkök för lunch.
Därefter är vi välkomna på studiebesök hos konstnär Tina Skiöld i Sandvik, akvarell, olja och tidigare även keramik under många år. Fint med ytterligare inspiration.
Eftermiddagen tillbringar vi vid ett nytt, vidare motiv; havet vid Grythamn.
Dit far vi med bil.
Till skillnad mot tidigare motiv på förmiddagen är detta inte alls begränsat. Här ligger havet framför oss i nästan etthundraåttio grader. Stranden är full av klappersten, nära och även längre bort på en utstickande udde. Några grästuvor kikar upp härochvar. Och vi har vattnet. Sjön är som en spegel idag, men motivet blir svårt att välja, att skära ut en mindre del ur hela den vida vy vi tar in.
Vi kämpar tappert med stenar, tuvor och speglingar, sitter i skuggan intill en av sjöbodarna.
Att plocka ut en ensam i raden av sjöbodar och använda som motiv visar sig vara en lättare uppgift den här eftermiddagen.
Dagen avslutas med vernissage och bubbel i mitt galleri.
Lördag 17 maj 2014 kl 8.00-12.00
Flitens lampa lyser över min trädgård denna sista morgon. Motiv är funna och penslarna är igång när jag kommer ut. Vi summerar kursdagarna över en kopp kaffe medan vi fortsätter att måla.
Det är ingen utflyktsdag idag eftersom det är hemresedag.
Att suga ur det sista goda, njuta i solgasset och måla ytterligare en stund innan det är dags att fara. Det målas färgglada och ståtliga tulpaner idag.
Och maskrosor. Solgula, kraftfulla, spretande blommor, och grå, ulliga fröställningar. Fria att flyga för vinden.
Några regnvädersövningar blir inte använda denna gång tack vare majsolen.
Vi kunde vara ute och måla i stort sett hela tiden.
Tack för tre fina dagar och välkommen igen!
Är du också intresserad av att gå akvarellkurs hos mig?
Kontakta Anita Tingskull på telefon 0485-263 40 eller 070-63 00 757
För boende i samband med kursen rekommenderas varmt Gamla Gästgiveriet i Södvik som finns endast trefyra minuters gångväg från min ateljé.
För bokning: http://www.sodviksgastgivaregard.se.